Arabanın Elektrikli Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır?

admin 28 Ağustos 2019 0 Yorumlar

Arabanın Elektrikli Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Elektrikli direksiyon kutu bozukluğunun anlaşılması için direksiyon çevirirken ses gelmesi, direksiyon boşluğunda fazla mesafe olması ve direksiyon sertleşmesi gibi belirtilere bakmak yeterli olur. Direksiyon sistemi ile ilgili olan problemler genellikle aracın hareket halinde olduğu zamanlarda olur. Bu nedenle tehlikeli olabilir. Elektrikli direksiyon kutu bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda servise gitmeniz en güvenli yol olacaktır. Direksiyon kutularının arızalarını gidermek için, eskimiş ve bozulmuş olan ürünleri servise götürün. Bu ürünlerin revizyondan geçirilmesi ve yeniden piyasaya döndürülmesi ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Araç Direksiyonun Sertleşmesine Neden Olan Sebepler Nelerdir?

Araç direksiyonu sertleşmesine neden olan sebepler arasında:

  • Geniş lastikler kullanılması,
  • Araç lastiğinin sert zemine sürtmesi,
  • Aracın ağır olması (Tır, iş makineleri ve kamyonların yükü fazla olduğundan bu araçların direksiyonları daha sert olur.),
  • Lastiğin yere uyguladığı basıncın artmasına neden olan faktörler yer alır.

Hidrolik Direksiyon Sistemlerinde Arızalar

Hidrolik direksiyon sistemi arızaları genellikle aracın seyir olduğu zamanlarda anlaşılır. Motor çalışma halindeyken genellikle yağ pompasından bir ses duyulur. Yağ seviyesinin azalması, yağ pompasında bağlantıyı sağlayan kayışın kopması, bu kayışın gevşemesi hidrolik direksiyon sistemlerinin arızalanmasına neden olabilir. Yağ seviyesinin azalmasından dolayı elektrikli direksiyon kutu bozukluğu meydana gelmiş ise, bu durumda direksiyon sembolü arıza lambası yanar. Bu da direksiyonun sertleşmesine neden olur. Direksiyonun her döndürülmesiyle ses gelmeye başlar.

Direksiyon Sistemi ile İlgili Arızalar

Direksiyon sistemi arızaları direksiyon simidi ile direksiyon çarkının birlikte uyum içinde çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Bu iki aksamdan birinde olan aksaklık, sistemde bozulmaların olmasına neden olur. Direksiyon bu nedenle düzgün çalışmaz. Bu sistem sayesinde direksiyonda yaptığımız hareket tekerleklere iletilmiş olur. Direksiyon montajını her marka ve model araç yapmak için kolaydır. Çünkü genellikle direksiyonların tümü, bütün marka ve modellere uyacak şekilde üretilmiştir. Direksiyon sisteminde bir arıza varsa;

  • Direksiyon çevirirken değişik sesler duyulur,
  • Direksiyon olması gerektiğinden daha serttir,
  • Direksiyon boşluğu olması gerekenden daha fazladır.

Bu arızaların bir çoğunun temelinde aracı ön düzen ayarlarının bozulması yatar. Fakat net teşhis profesyonel bir araç servisi tarafından yapılabilir.

Elektrikli Direksiyon Sistemi Arızaları

Elektrikli direksiyon sisteminde arızalar nadir de olsa meydana gelir. Elektrikli direksiyon sistemi yeni nesil araçlarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hidrolik direksiyonların yerini elektrikli direksiyon sistemleri almaya başlamıştır. Elektrikli direksiyon sistemi sayesinde daha az yakıt tüketimi yapılır. Bu direksiyonların bakımını yapmak için yapılan harcama miktarı hidrolik direksiyonlara göre daha azdır. Bu nedenle daha çok tercih edilir. Elektrikli bir direksiyonun temel parçaları arasında:

  • Avare kol,
  • Dişli kutu,
  • Direksiyon mili,
  • Amortisör,
  • Hidrolik pompası,
  • Direksiyon mafsalı yer alır.

Bu parçaların bakımı periyodik olarak yapılmazsa, aracın hareket kabiliyeti azalır, sürücü aracı kontrol etmekte zorlanır. Bu durum kazaların meydana gelmesine sebep olabilir.

Direksiyon Çevirme Esnasında Gelen Ses Arızaları

Direksiyon çevirirken gelen seslerin arızaları en çok yaşanan durumlardan bir tanesidir. Direksiyon kutusunda dişliler aşınma yaparsa bu durumda ses gelmesi olasıdır. Bunu yanı sıra oksitlenmeler, dişlilerin işlevini kayıp etmesine neden olan en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. Böyle bir durumda dişlilerin muhakkak yenilenmesi gerekir. Eğer dişlilerin bakımı yapılmışsa ve aşınma kısa sürede meydana gelmişse, dişlileri onarmak mümkündür. Yeniden değişim yapma işlemi, onarmaya göre daha maliyetli olduğundan genellikle son tercihtir. Sürekli olarak gelen sesler kutu kaynaklı problemleri işaret etse de, kesik kesik gelen seslerin temelinde ön takım parçalarındaki arızalar yatar.

Direksiyon Boşluğundan Kaynaklanan Arızalar

Direksiyon boşluğu ile ilgili arızalar boşluk miktarının fazla olmasından kaynaklanır. Direksiyonlarda olması gereken ideal boşluk miktarı 1 ile 2 cm arasında değişir. Aracın durma halinde olduğunda boşluğun fazla çıkması normaldir. Bu durumda arabanın durma sırasında hidrolik basıncının düşük olması ile açıklanır. Direksiyonda boşluk olmasına neden olabilecek diğer etkenler arasında:

  • Direksiyon mafsalında aşınma meydana gelmesi,
  • Direksiyon kutusunun arızalanması,
  • Ön takım arızalarının olması,
  • Geniş taban kullanılması,
  • Rot başında boşluk oluşması yer alır.

Direksiyon boşluğundan kaynaklanan arızaların giderilmesi için araba servisine gitmek gerekir. Burada kontroller yapılarak sorunun altında yatan temel nedenin ne olduğu tespit edilebilir.

Direksiyon boşluğunda problem varsa, direksiyonun toparlanmasında problemler meydana gelir. Sürücü aracın yönünü belirlemekte zorlanabilir. Bu durum kazaların meydana gelme olasılığını artıracağından sorun olması halinde mutlaka en kısa zamanda önlem alınması gerekir.