Araç Disk Arızası Neden Olur?
Araç Disk Arızası Neden Olur?
Araç diskinde arıza neden olur sorusuna cevap olarak fren sistemindeki bozuklukları söyleyebiliriz. Fren sistemindeki bozuklukların giderilmesi önemlidir. Çünkü araç güvenliği ile fren sistemleri doğrudan alakalıdır. Araç disk arızası olmaması, meydana gelmesi muhtemel kazaların yaşanmaması adına, her araçta dayanıklı, yüksek güvenilirliğe sahip bir fren sistemi bulunması şarttır. Fren sistemleri, aracı her türlü iklim ve yol çeşitlerinde durdurma yeteneğine sahip olmalıdır. İyi bir fren sistemi, aracı güvenle durdurur, ivmeyi engeller ve istenmeye hızların önüne geçer.
Araç disk arızası
Araç Disk Arızası Neden Olabilen Fren Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Araçta disk kazası yapabilen fren sistem çeşitleri 3 farklı temel başlık altında incelenebilir. Bu fren sistemleri arasında:
- Yardımcı frenler,
- El frenleri,
- Ayak frenleri yer alır.
Bu frenler birbirinden bağımsız olarak çalışırlar. El freni aracın park edilmesinden sonra bulunduğu yerde sabitlenmesi için kullanılan fren sistemine verilen isimdir. Ayak freni, doğrudan aracın hızına etki eder ve aracın durdurulması için kullanılır.
Fren sistemleri ise kendi arasında:
- Vakum yardımlı hidrolik frenler,
- Mekanik frenler,
- Havalı frenler,
- Elektrikli frenler,
- Klasik hidrolik frenler olarak ayrılmaktadır.
Diski Fren Sisteminde Yaşanan Arızalar
Diskli fren sisteminde yaşanan problemler araç güvenliğini tehlikeye attığından dikkate alınmalıdır. Araç kullanımı sırasında frenlerden ses gelmesi, frenleme yaparken aracın yönünün kontrol edilememesi, fren pedalı yerinde olması gerekenden fazla boşluk olması diskli fren sisteminde arıza olduğunun göstergesidir. Arızaların belirtileri arasında:
- Frenlerin normalden fazla ısınması,
- Frenleme sırasında aracın çekme yapması,
- Teker silindirinin kaçınması,
- Fren yaparken araçtan ses gelmesi,
- Fren pedalının titreşim yapması,
- Frenin aşırı sert olması,
- Frenin tutmaması yer alır.
Diski Fren Sisteminde Yaşanan Arızaların Nedeni Nedir?
Diskli fren sisteminde yaşanan problemlerin nedeni hatanın altında yatan temel nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin frenlerden çok fazla ses gelmeye başladıysa, bu durum balataların aşınması ya da balata yüzeylerinde camlanma problemi olduğuna işaret edilir. Diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Frenin tutmaması; balatanın uygun şekilde yerleştirilmemiş olduğu anlamına gelebilir.
- Frenlerçok ısnıyorsa, güç freni çalışmıyor olabilir, kontrol edilmesi gerekir.
- Fren pedalında olması gerekenden fazla boşluk varsa, sistemde hava vardır.
- Frenleme sırasında aracın yönü kontrol edilemez hale geliyorsa, fren pabuçları çarpık olabilir ya da pistonlar yapışmış ve balatalarda gerekenden fazla yağ olabilir.
- Fren pedalında titreşim olması fren diskinin inceldiği anlamına gelir.
- Fren pedalı sertleşmiş ise, fren servosu işlevini yerine getirmiyor demektir. Bir diğer neden ise kaliper pistonlarının birbirine yapışmış olmasıdır.
- Frenleme yapmak için normalden fazla baskı uygulamanız gerekiyorsa, balatalarda aşırı yap vardır ya da servolarda bir bozukluk vardır.
Araç Fren Merkez Pompasındaki Arızalar Nelerdir?
Araç fren merkez pompası arızalarının altında yatan sebepler farklı olabilir. Bu sebepler arasında:
- Merkez silindiri ve pistonların aşınması,
- Hidrolik seviyesinde azalma olması,
- Çek valfinde arıza olması,
- Lastik segmanlarında arıza olması yer alır.
Çek valfinin arızalanması için basıncın azalması ve frenlerin geç devreye girmesi gerekir. Bu nedenle fren zamanında yapılamamış olur. Hidrolik sıvının az olması halinde, yine basınç yeterli seviyeye gelemez ve bu durumda fren yapılamaz. Lastik segmantları zamanla aşınabilir ve eskiyebilir. Bu durumda fren yapıldığı zaman basınçlı sıvı, pistonun arka tarafına sızacaktır. Bu durumda frene ne kadar sert basılırsa basılsın, frenin etkisi olması gerekenden az olacaktır.
Bütün bu durumlar direk olarak frenleme zamanını ve miktarını etkileyeceğinden sürüş güvenliliğinin sağlanması açısından en erken zamanda servise gitmekte fayda vardır.
Araçta Fren Boru ve Hortumlarından Kaynaklı Arızalar
Araç fren boru ve hortum arızaları hortum ve borulardaki:
- Eziklik,
- Yırtık,
- Aşınmadan kaynaklanır.
Fren mekanizmasının sağlıklı çalışabilmesi çin boru ve hortumların düzenli kontrolünün sağlanması gerekir. Hortum ve borulardan yağ kaçağı olursa, araç güvenliği tehlikeye girer.
Araçta Fren Boru ve Hortumlarından Kaynaklı Arızalardan En Sık Karşılaşılanlar Nelerdir?
Araç fren boru ve hortum arızaları arasında:
- Uygun olmayan kelepçeler ile tutturma yapılması,
- Burkulmalar,
- Eğilmeler,
- Çatlamalar,
- Yırtılmalar,
- Boruların cisim sıçraması yüzünden deforme olması,
- Boru ve hortumların aşırı paslanması yer alır.
Fren boruları zamanla eskiyeceğinden mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Eskiyen bir aksam varsa, üzerinden zaman geçmeden gerekli olan yeniliklerin yapılması hayati önem taşır.